Vælg den rette varmekilde og spar penge

21 November 2022 Niels Geckler

editorial

Mange boligejere har nok dette efterår tænkt en ekstra gang over, om de nu også har den helt rette varmekilde i boligen. Har du fjernvarme, kan der nok ikke spares på at skifte til noget andet, men for boliger med oliefyr kan der være en idé i at skifte til for eksempel en panasonic varmepumpe.

Normalt vil man nok sige, at fjernvarme udgør den billigste måde at få varmet boligen op på, selv om der kan være forskel på prisen på fjernvarme fra sted til sted i Danmark. det er i midlertid ikke alle husejere, der har mulighed for at få fjernvarme. I udkantsdanmark er der mange steder så langt mellem husene i visse områder, at det simpelthen ikke kan betale sig at føre fjernvarmerørene der ud. 

Panasonic varmepumpe

I områder, hvor der ikke er adgang til fjernvarme og boliger, hvor der af den ene eller anden grund ikke kan installeres fjernvarme kan en varmepumpe af en eller anden slags være en billigere løsning end for eksempel oliefyret.

Luft til vand, luft til luft eller jordvarme

Der er flere forskellige former for varmepumper at vælge imellem. Hvad man skal vælge afhænger i høj grad af boligen og hvad man har af midler at investere i anlægget. Det billigste og mindst krævende er at sætte et luft til luft anlæg op, men det er også det mindst effektive. Et luft til luft anlæg kan dårligt varme en større bolig op, men det kan være en god løsning i et fritidshus.

Luft til vand og jordvarme er begge dyrere i etablering end luft til luft, og de kræver også, at der er radiatorer eller gulvvarmeanlæg med væske i. men til gengæld giver det en lav månedlig varmeregning så anlægget kan betale sig af i løbet af nogle år. Og så er det også godt for klimaet med varmepumpe.

More articles